Skip links

Stripmakers aan het woord

Turnhoutenaar Paul Geerts (Suske en Wiske) en Bronzen Adhemar-winnaar Kim Duchateau (o.a. Esther Verkest en binnenkort Junior Suske en Wiske) nemen het woord op onze Showcase Strips!

Paul Geerts

Paul Geerts werd in 1937 geboren in Turnhout. Hij was jarenlang de rechterhand van Willy Vandersteen. In 1971, nadat hij drie jaar in het tekenteam gewerkt had, vatte Paul Geerts het idee op een eigen stripverhaal te schrijven voor het Duits weekblad Stern. Vandersteen, die van diens toekomstplannen gehoord had, vroeg hem hierop of hij Suske en Wiske later van hem zou willen overnemen. Hij stemde toe.

In 1972 schreef hij zijn eerste scenario voor een Suske en Wiske-verhaal, De gekke gokker. Aanvankelijk werd hij nog vrij nauwlettend in de gaten gehouden door zijn voorganger Willy Vandersteen. Gaandeweg werd zijn inbreng en verantwoordelijkheid steeds groter en kregen zijn verhalen een eigen stijl.

In 2002 droeg hij de reeks op zijn beurt over aan Marc Verhaegen. In 2006 won Geerts de Stripvos, een prijs voor personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld, uitgereikt door het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde. De prijs werd op 28 oktober van dat jaar uitgereikt tijdens de gala-avond van het stripgilde.

In 2020 tekent Paul Geerts opnieuw een Suske en Wiske-verhaal. Het hommage-album van zijn hand verschijnt in maart en heet ‘De Preutse Prinses’. Het zal een eerbetoon worden aan Vandersteen. Bovendien laat Geerts zich voor het inktwerk bijstaan door Eric De Rop, die ook met hem samenwerkte bij Studio Vandersteen.

Kim Duchateau

Kim Duchateau (1968) is striptekenaar, cartoonist, illustrator en animator. Hij publiceert en publiceerde in De Morgen, Knack, P-Magazine, NRC, l’echo des savanes, de Zondag, hBvL, Ché en vele andere media. Bij Oogachtend verscheen de populaire tot nu toe 15-delige Esther Verkest-reeks, Aldegonne, het verzameld sprokenboek “Er was Geenszins” en diverse cartoonalbums.
Daarbuiten heeft hij nog andere bizarre personages in het leven geroepen zoals de Bloopermachine; Madelfried de onverschrikkelijke, Aldegonne, de Onderbuik en Gérard le mouton-double. In 2016 maakte hij samen met Hanco Kolk de graphic novel „De man van nu” dat op veel enthousiasme onthaald werd en in een aantal boeken-top 10’s prijkte.
In 2016 mag hij een hommagestrip aan Nero maken („De zeven vloeken”) die evenwel op veel goede kritiek onthaald wordt, want hij weet het Sleen-universum enorm goed te vatten. Dit jaar verscheen van zijn bekendste figuur Esther een album in Frankrijk bij Fluide Glacial, zijn 15e Esther-album en de cartoonbundel Tinderstruck (Liefde in tijden van hashtags). Daarnaast bedenkt hij ook vanaf midden dit jaar de scenario’s voor een nieuwe reeks Suske en Wiske Junior met tekeningen van Cambré.

Kim won in 2007 de Vlaamse cultuurprijs en de Bronzen Adhemar voor zijn werk. In 2005 ontving hij in Houten (NL) de Stripschapspenning voor beste album (Esther Verkest 3) in de categorie “humor en avontuur”. Ook doet hij samen met Jan de Smet een theatertournee met tekeningen die live op muziek gezet worden. Hij tekent nu voor VRT NWS, Knack, dS Avond, Apache, Bruzz, Fluide Glacial, Eppo en Playboy. Daarnaast is hij ook docent illustratieve in de PXL in Hasselt.

Datum

21 dec 2019
Expired!

Tijd

15:30 - 17:00

Kostprijs

GRATIS
Tuinzaal van de Warande

Locatie

Tuinzaal van de Warande
Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Organisator

Rock Paper Pencil - Masterclasses
Email
masterclasses@rockpaperpencil.be

Leave a comment