Skip links

Circus Bulderdrang

Op 21/12 vanaf 14u toveren we de Tuinzaal van de Warande tijdelijk om tot Circus Bulderdrang. Vitalski brengt enkele gedichten terwijl Serge Baeken ze live illustreert. In de inkomhal van de Warande komt een expo van schetsmateriaal rond Bulderdrang en dan was er ook nog iets met fluo en piñata’s

Don Vitalski, die soms ook opereert onder de schuilnaam “Vital Baeken”, werd zogezegd geboren in 1971, maar éigenlijk in 1810. “Het ding is,” zegt hijzelf, “Dat ik het talent mankeer om te sterven.” In zijn fel bejubelde geboortestad Turnhout, bijzonderlijk in het nu niet meer bestaande new wave-café The Coke, in de Luizenpoort, maar ook in het dorpje Vosselaar waar hij opgroeide, meer specifiek op de Konijnenberg, leerde Vitalski een stel markante, vreemdsoortige figuren van dichterbij kennen, die de rest van zijn leven zouden determineren: Bennie het Slangenmens, die zich kan verstoppen achter behangpapier, de Knekelman, die in twee richtingen tegelijk kan lopen, de Berenboer, die verder nog nooit iemand gezien heeft, en de menselijke Tseetseevlieg, die verder geen commentaar behoeft. Met de hondentram van Peeters-Govers ging Vitalski, als late tiener en prille twintiger, quasi dagelijks en soms zelfs tweemaal daags over en weer naar Antwerpengrad, alwaar de man, aan de zogenaamde “Adultenschool”, geheel cum laude wist af te studeren op de afdeling menskunde. Intussen kwam Vitalski dààr dan weer, in de schaduw van de Kathedraal, in psychisch maar zeker ook in fysiek contact met creaturen als de Zeemeermin, de Halfmens, de Brilaap en de griezelige Minotaurus. Pas véél later, in het jaar onzes Heren 1992, richtten deze figuren tezamen een soort cabaret-ensemble op, hetwelk wij nu kennen als het legendarische “Circus Bulderdrang.” De geschiedenis van dit collectief is enigszins warrig, maar daarom juist is het zo goed, dat Vitalski en zijn broer Serge daar, in de Warande, nu eindelijk klaarheid in komen scheppen, met teksten en beelden en verklaringen, niet zonder de hulp van de uiterst betrouwbare Secretarisvogel, chroniqueur van het Circus.

Serge

Grafisch huurling Serge Baeken studeerde beeldende kunsten en vrije grafiek, ontving de debuutprijs Strip Turnhout en werd er aangesteld als stadstekenaar.
Hij heeft verschillende boekuitgaven op zijn naam staan, waarmee hij veel bijval en enkele prijzen oogstte. Zijn ingenieuze en ontroerende graphic novel “SUGAR, leven als kat”, werd wereldwijd vertaald. Hij verzorgt illustraties voor de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse (dag)bladen. Tot driemaal toe ontving hij hiervoor een European Newspaper Award of Excellence. De laatste jaren groeide ook zijn reputatie als modeltekenaar en portrettist.

Datum

21 dec 2019
Expired!

Tijd

14:00 - 15:00

Kostprijs

GRATIS
Tuinzaal van de Warande

Locatie

Tuinzaal van de Warande
Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Organisator

Rock Paper Pencil
Email
info@rockpaperpencil.be

Leave a comment